Recuperació d’un vial crític en la prevenció d’incendis i el GR-5

La setmana del 20 de gener de 2020 van tenir lloc uns aiguats molt importants al conjunt de Catalunya, amb precipitacions superiors als 300 litres/m2. Aquest temporal és conegut com el Temporal Glòria, per la seva magnitut.

Com a resultat d’aquest temporal camins i infraestructures del Montnegre i el Corredor es van veure afectats. Una de les afectacions més grans va ser un corriment de terres massiu que va afectar un dels camins inclòs en el Plà de Protecció d’Incendis (PPI) que discorre per l’Obaga de Montllorer, amb una esllavissada de grans dimensions que va arrasar una gran superficie. A més de la importància d’aquest vial en la prevenció d’incendis, per ell hi discorre també el Sender de Gran Recorregut GR-5.

Actualment aquest vial ha desaparegut totalment en un tram d’uns 70 metres de longitud havent-hi en el seu lloc un forat enorme de manera que el pas de vehicles i vianants ha quedat totalment tallat i en cas d’incendi els vehicles d’extinció no el podrien utilitzar, havent de realitzar una volta molt considerable per arribar a l’altra banda.

L’objectiu és recuperar la funcionalitat del vial del PPI d’acord amb les prescripcions de la guia“Característiques morfològiques i d’ús dels vials forestals per a la prevenció i extinció d’incendis forestals” GUI.INVE.03 V1.2020 publicada pel cos de bombers de la Generalitat de Catalunya (pendents de com a màxim 20% en els trams rectes i amplada mínima de 5 m).

Aquesta actuació a més, permetrà també recuperar el pas per a els treballs de gestió forestal així com per als usuaris del GR-5.

ADF SANT CELONI FORESTEC” ha estat beneficiari de l’Ajut per un import de 21.000 euros (9.030 euros FEADER) dins de l’expedient VO54147021, corresponent a la Resolució ACC/1765/2021, de 2 de juny, on l’objecte subvencionat ha estat actuacions puntuals i construcció d’obra civil i/o bioenginyeria com a infraestructura en la prevenció d’incendis per a ADF. Operació 08.03.01 Prevenció d’incendis forestals i restauració del potencial forestal (ANNEX 5).”